Kas ir dzintars? Dzintara klasifikācija.

Kas ir dzintars?

Kas ir dzintars?. Dzintars ir sacietējuši fosilie skujkoku sveķi. Dzintars ( lietuviski gintaras), klasisks organisko savienojumu minerāls, skujkoku sveķu izraktenis, galvenokārt paleogēna periodā. No ārpuses Dzintars parasti ir pārklāts ar biezu, pelēku, necaurspīdīgu vai brūnu slāni, oksidācijas produktu. Dzintars ir pazīstams arī kā saules akmens vai Baltijas zelts un agrāk tai patiešām bija zelta vērtība. Dzintaram, ko iekļauj pusdārgakmeņu kategorijā, ir vairāk nekā 200 krāsu variācijas, sākot no spilgti baltas līdz pat melnai. Visbiežāk sastopamie toņi ir dzeltenie, bet tie var svārstīties no dzeltenas līdz sarkanai, brūnai, un pat zilai vai zaļai. Caurspīdīgums arī var ievērojami atšķirties, no pilnīgi skaidras un caurspīdīgas tekstūras līdz mākoņainai un pat pienu atgādinātai baltai krāsai, ar dažādām variācijām starp šiem ekstrēmiem. Šīs krāsu un caurspīdīguma variācijas ir rezultāts ķīmiskā sastāva, piemaisījumu un blīvuma atšķirībām.

Neapstrādāts Baltijas dzintars. Dzintara akmeņu un gabali
Baltijas jūras dzintars – sukcinīts (Succinite)

Dzintara klasifikācija

  • Dabīgs dzintars (raw, natural);
  • Modificēts (modified) – to lēnām uzkarsē eļļā vai smiltīs. Gaisa burbulīši uzsprāgst un rodas saules vizuļi (sun spangles);
  • Presēts (reconstructed, pressed), veidots no dzintara putekļiem, pielietojot karstumu un spiedienu.
  • Amberoid (ja piemaisa citas vielas, piemēram, plastmasu), tas saucas amberoid (bonded, double triplet).

Dzintara pielietojums

Dzintaru cilvēks daudzus gadsimtus ir aktīvi izmantojis gan unikālu rotaslietu radīšanai, gan medicīniskiem nolūkiem. Spilgti dzeltenās krāsas dēļ to sauc arī par “saulesakmeni”. Lai gan dabā ir ļoti dažādas šīs minerālvielas krāsas un toņi, visizplatītākie ir medus, citrons, oranžs, sarkans, balts, ziloņkauls, brūns, brūns, melns dzintars.

Dzintara ķīmiskais sastāvs

Dzintara ķīmisko sastāvu parasti attēlo kā C40H64O4, bet jāņem vērā, ka katra dzintara gabaliņa ķīmiskais sastāvs ir unikāls. Baltijas dzintars ir vērtīgākais no visiem dzintara veidiem, un tas ir dēļ pastiprinātās dzintara skābes koncentrācijas.

Dzintara eļļa un dzintarskābe

Dzintaram ir divas būtiskas sastāvdaļas, kas nosaka tā augsto vērtību – dzintara eļļa un dzintarskābe. Dzintara eļļa ir spēcīgs antiseptiķis, kas efektīvi novērš kairinājumus un iekaisumus. Dzintarskābe ir pazīstama arī kā “šūnu degviela,” jo tā uzlabo šūnu piegādi ar skābekli, paātrina šūnu elpošanas procesus un veicina šūnu vielmaiņu, attīrašanu un atjaunošanos. Dzintarskābe veiksmīgi palīdz ārstēt plašus apdegumus, ekzēmu, psoriāzi un izgulējumus, stimulējot dzīšanas procesus ādas šūnās.

Dzintars labi padodas mehāniskai apstrādei

Dzintara blogs

Iedzintarojums: Dzintara akmentiņš ar kukuaiņiem, mušam, odiem un citiem insektiem

Kas ir iedzintarojums?

Dzintara gabaliņš (iedzintarojums) ar skudru un mušu Iedzintarojums nozīmē: Ieslēgums dzintara gabalā (parasti organiskās dabas…

Read More
Dabīgs Baltijas dzintars

Dzintara veidi

Mūsdienās dabā sastopami vairāk nekā 350 dzintara veidi. To iedala dažādās kategorijās, klasēs, frakcijās utt….

Read More